kesedapan PAVLOVA

, , No Comments
Apa dia Pavlova ni?
Pavlova (pav) adalah sejenis meringue kek yang dibuat dari putih telur dan gula halus sebagai dua bahan utama. Tekstur pavlova ni ringan bila dipegang. Bila disentuh kulit permukaannya akan terasa licin dan garing. Di tengahnya pula lembut dan manis seperti marshmallow. 

Biasanya, pavlova dihidangkan bersama whipped cream dan buah segar seperti strawberry, kiwi, mango, blueberry, cherry, raspberry atau sebagainya. Seeloknya dimakan dengan buah yang mempunyai rasa masam untuk mengimbangi rasa manis meringue.
Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus@ gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla


pic dr yus great idea...

emmm...nampak sedapkan...ada buah dan whipping cream...inilah PAVLOVA...rasanya manis dan masam...sy suka sgt sbbnya ada byk buah..... walaupun manis tapi its balance dengan adanya buah.... sekarang its was my feveret kala lapar....hehehe...selalunya sy akan order dengan my fren jg @ http://yusgreatidea.blogspot.com. smlm pun g umah dia amik pavlova.... sy bgtau yus nak buah lebih....emmmm...yumm2... pasni sy akan attend kelas dengan yus....tq so mucah yus....

0 comments:

Post a Comment