thari tadi.... sy lunch kat pullman dgn mber2 opis.... nak celebrate my bff sbb dia akan kawin next week....  hari2 terakhir sbg seorang bujang.... hehehe

time kami smpi mmg penuh kat B' Restaurant...  ada seminar kot sbb seme table ada reserved aje...so kami pun decide nak duduk kat luar.... view mmg cantek sgt....nampak lake...tenang aje....angin sepoi2 bahasa.... sementara tunggu makanan smpi... sy order mushroom sup,yg laen  pasta,steak dan char kueh teow...... kami pun sembang2 la pasal hal bff ni.... dia kawin org jauh bah.... sabah.... tganu n sabah....mmg jauhkan....nak buat mcm mana dah jodoh... kami seme dok menyakat dia la.... nnti pas cuti mmg x ada mood nak naik keje sbbnya....cuti lama... next year baru dia naik keje...mmg berseri2 kawan sy tu.... darah manis la katakan.... tahniah mimi rohayu.... smga bahagia smpi akhir hayat.....

smpi aje makanan.... mmg trus makan sbbnya masing2 tgh lapar... ada dessert buffet...rm18..macam2 ada... buffet lunch kat situ rm 59++.... smbil makan angin kuat sangat smpi la sy kena cop dari waitress..sbb nya time dia nak serve minum...pelapik gelas tu trus melayang...kena kat muka sy...ish2... merah muka waitress tu takut sy marah dia...  dia trus minta maaf... no problem sy ok aje... bukan salah dia...mmg angin kuat sgt....
tengah dok gelak2.... ujan turun dengan lebatnya.... fuhhhhh... mmg romantik sungguh... kalu leh masuk bilik tidor mmg bestkan.... tunggu la...harap2 leh tido kat sini satu hari nnti.... oppps... terlupa plak.... nnti ada mlam berinai utk wedding adik sy hujung bulan ni....sy book kt pullman utk hadiah kahwin adik sy... beego dont  naughty2 tau....ehem2...

utk mimi dan suami selamat pengantin baru..... smga berbahagia selamanya.... amin....
hujung mgu ni nak balik kpg sbb nak g menjemput sedara mara dan sahabat handai utk wedding adik sy....
anak2 buah kat kpg dah tnya bila nak smpi.... mmg mereka berdua kalau sy kata nak balik mmg seronok sgt... lebih2 lagi redza... tapi kalu ajak datang cni mmg x nak...sbbnya  mereka berdua mmg rapat sgt ngan mama dia... tido mmg kena peluk2 baru leh lena....

ari sbtu dan ahad kena ronda2 sekitar kulim dan lunas sbb nak jemput kawan2 arwah mama di klinik lunas.... then nak jemput cikgu2 adik saya di lunas dan kulim..... nasib baik helmi pun ikut balik sama... cepat skit nak menjemput... dalam excited nak balik kpg.... kete blum service lagi....dalam lbh 1500km.... tayar pun dah botak skit... so kena g service dan tukar tayar....sbbnya pas balik penang nak g tganu plak... bff sy nak kawin.... 21hb ni.... so kena la g....g satu kete je...sbb kenduri tu ari rabu.... kena amik cuti 2 hari la... dah lama x g tganu.... last g time odit tahun 2005.... fuhhh... dah lama tu.... leh lama makang ikang ye..... ingat nak p naik flite je...tp ada mber nak ikut so kena naik keta la..... ni 1st time my 108 nk g tganu..... harap semenya akan ok....

sebelum tu.... sy nak ucapkan selamat kembali ke Terengganu Sultan Mizan....home sweet home...semoga Tuanku akan sentiasa dirahmati dan dilindungi.... sedih tgk upacara berangkatan pulang Sultan Mizan selepas 5 tahun berkhidmat sebagai Yang Dipertuan Agong Ke 13..
Sungguh banyak kejayaan negara di bawah pemerintahan Tuanku.....yang paling bermakna adalah istana baru yang berpindah ke Jalan Duta....

"DAULAT TUANKU"




mgu ni x la berapa bz sgt... sbbnya last week our Dato dah bersara...so x la terkejar2 nak settlekan 5S dan ISO..... may b next year akan bz semula....

mgu lepas xtvt mcm biasa je.... sbtu datang ot.... nak settlekan keje2 sbbnya last week bz ngan upacara perhimpunan dan persaraan Dato.... ari rabu smpi jumaat nak rehearsal sbb ada persembahan utk Dato... alhamdullilah semenya berjalan dengan lancar... mmg cantik kami2 seme sebabnya seme pakai sedondon color ungu....sweet2 Dato kata....hehehe...

ari ahad aritu thari g jumpa hana....http:butikhs.blogspot.com nak amik brg yg di tempah kat dia....so jumpa dia kat SACC Mall..... dua jam lebih jg smbg2 ngan dia..... kol 530 ada app dengan designer utk wedding adik saya...http://www.alengtohara.com.my/ kat shah alam jg.... nak tgk kan baju adik utk fitting....so nice beego....
sesuai..... pastu shoot g The Curve ada facial at Clarins... http://www.clarins.com.my/... smpi agak lewat jg... so dalam kol 815 habis facial trus balik sbb ada dinner ngan adik dan tunang dia kat Umai D’Lake Cafe...
smpi sana dalam kol 915.... sementara tunggu makanan...sy dan adik jumpa anak owner tu nak bincang pasal majlis pada 1hb nanti....semenya akan dibincangkan ari selasa ni...

doa seme yang direncanakan utk wedding adik saya akan berjalan dgn lancar..... amin.....




dugaan.....

setiap yang diduga dariNYA adalah untuk menguji tahap kesabaran dan untuk menghapuskan dosa-dosa kecil kita....dugaan yg diberi adalah untuk orang2 disayangiNYA....

itulah hakikatnya..... sejak 2 bulan ni... sy kerap sakit kepala.... bukan migrain dan darah tinggi.... may b STRESSS......sbbnya... tengkok belakang mmg keras dan tegang..... sebelum2 ni penah jadi tapi x sekerap sekarang....

sy penah jatuh terlentang tika main netball 6 tahun lepas.... kesannya dirasai skrg.... tahun 2008 sy dikejarkan ke hosp disebabkan urat belakang saya tegang...dan sy x boleh bergerak.... bayangkan sy meniarap mcm superman kala diusung ke hospital.... mmg gempak satu opis..... kata doktor ini masalah urat.... keputusan x ray x menunjukkan mana2 retak... sy jg x ray bahagian tengkok .... resultnya semenya ok.... TAPI kenapa masih sakit sehingga kadang2 akan mual2....

2 hari lepas... mmg teruk sehingga x dapt pegi keje.... thari tu... time rehat balik umah trus tido lepas sapukan ubat panas .... x leh makan ubat sbb posa...bangun aje..... lagi truk sakit tu.... so kenala buka posa.... pas makan ubt.... tido semula...smpi ptg....bangun aje... masih berat dan tegang tengkok tu... nak g klinik tp x larat nak drive kete... pas mandi trus ambil air panas dan tuamkan di tengkok.... doktor fisio kata...kalu tegang letakkan hot pad.... so sy pun buatla.... kurangla skit tegang tu.... trus ambil panadol.... harap leh kurang dan dpt g keje esk.... sbb smlm ada miting utk perhimpunan kat opis...sy jadi ajk protokol..... so kena assist VIP...dan kena buatkan tagging utk penerima anugerah.....

malangnya...pagi tu bila bangun kepala masih sakit dan tengkok still tegang...urat mmg keras.... adooii....
ingat nak g klinik tp kepala dah memusing2....sy mcm dalam keadaan x stabil bila nak bangun.... mulut pun pahit aje.. makan buah aje.... time ni...kalu arwah mama ada mesti arwah mama akan masakkan bubur nasi.... masalah pening kepala ni dari dulu2 lg sy dah ada.... kalu kena hujan aje mmg akan pening...pening smpi muntah2 la.... kalu demam lagi la.... x leh bangun....kalu bangun je akan muntah2....cian mama kalau sy demam mmg akan teruk jaga saya...nak makan macam2... dah la tu kena "jelum"(bhs org utara) air asam jawa.....

tapi kini...seme adalah kenangan....apa2 terjadi kena handle sendiri.... susah ke senang ke kena terima.... doa semoga saya sihat utk teruskan hidup.... nak settelkan hal perkahwinan adik saya dan doa smga ayah dpat di haji tahun depan....jika semenya berjalan lancar sy berniat akan ke Tanah Suci utk mengerjakan umrah arwah mama.... dan berdoa akan sy dipercepatkan jodoh.... kerana kala sakit mcm ni.... kalu ada org jaga... kan best...hehehe...


 
pagi ni letak je beg trus buka pc.... biasala pagi2 kat opis 1st thing kena tgk berita semasa dan gosip2 artis....

wow...... filem ombak rindu dah berjaya mengutip RM4 juta dalam masa 4 hari..... mmg filem ni dah pecah panggung..... ahad aritu nak g jumpa AA kat GSC Alamanda sbb baca twitter dia...dia akan ada disana jam 310ptg....so smpi aje mmg dah ramai org.... tunggu punya tunggu dalam kol 340.... dengar org menjerit.... tarrraaa......AA dah smpi wiz Izzah..... Mmg handsome.... berbaju shirt color purle wiz topi AX .... mmg gila dibuatnya....tapi mereka berdua hanya lalu aja kat situ....mereka akan pergi bertemu peminat dan penonton dalam panggung....x ada sesi autograf..... untung penonton yg nonton wayang time tu.....sy? hampa la lagi sbb x  tgk AA face to face...

congrats to team Astro Shaw dan Tarantella Pictures.... kerna dapat menterjemahkan sebuah lagi novel ke filem...(sebelum ni Lagenda Budak Setan).... mmg layak pun Ombak Rindu mendapat kutipan sedemikian rupa.... sbbnya.... ada pelakon berbakat,pengarah yg terbaeekkkk dan skrip yg diambil dari novel itu sendiri(dengan olahan untuk  filem).....

kalu dalam 14 mgu wajib tayang.... kutipan boleh mencecah 10juta....kita doakan bersama....

sy pun akan nonton lagi filem tu....go go Ombak Rindu....
demam ombak rindu melanda seluruh tanahair..... tayangan bermula pada 1hb.... so seme pencinta novel mmg akan tgu depan pintu panggung utk tgk adaptasi dari novel nukilan fauziah ashaari....
saya pun mmg dah lama tunggu cite ni sbbnya tahun 2003 saya baca novel ni...terdetik dalam hati...kalu novel ni dibuat drama or filem mmg akan malatop...sbb jalan cerita mmg melakolik.... setiap perkataan mempunyai erti yang mendalam.... saya berimaginasi semasa membaca novel ni.... penderitaan izzah, ego hariz,kakayaan dan CINTa dua insan yg berbeda cara hidup....

begitu tragis perjalanan hidup izzah.... penuh dengan dugaan sehingga dilacurkan ayah saudara dek kesempitan hidup..... Maya Karin sebagai Izzah...mmg sedaya upaya menzahirkan watak tersebut dengan garapan olahan dan pengarahan Osman Ali..... begitu tersentuh penderitaan Izzah.... Hariz yang mmg ego....hidup dengan penuh dosa... habiskan masa dan duit di pub2 sehingga satu hari bertemu dengan Izzah dan melanggan Izzah dan kemudian membeli Izzah dari taukeh pub tersebut.... Akhirnya Hariz menikahi Izzah.... agar segala yang dilakukan Hariz halal disisi Allah SWT... itu permintaan Izzah.... hantaran mereka adalah jam tangan yg ditukarkan antara Izzah dan Hariz...

Air mata sy mengalir tanpa dipaksa bila melihat kekasaran yg dilakukan Hariz kepada Izzah..... sungguh x berhati perut si Hariz...keikhlasan dan ketelusan Izzah mencintai Hariz dibalas dengan fitnah oleh Datuk Sufiah.... namun begitu setiap kejahatan terbongkar jg..... .. Akhirnya Hariz buang sifat ego dan memohon maaf kepada Izzah atas kesalahannya...  mereka berdua hidup bahagia.....dan menanti kelahiran org baru....

mmg seme penonton yg ada dalam panggung khusyuk menghayati setiap adengan dalam filem tu....lebih2 lagi scene panas dalam cite tu....ehem2...

kepada seme pelakon yg semenya penah memenangi anugerah FFM dan SKRIN.... tahniah kepada anda seme kerana menzahirkan nukilan dari tinta ke layar perak.... double congrats to Osman Ali dgn garapan dan olahan cerita(walaupun x semenya diambil dalam novel)...

sy akan g nonton utk kali kedua...sbbnya x puas melihat AA yg macho dan handsome....hahaha....
awal muharram aritu kami satu family g kenduri di alor setar...kami konvoi 4 keluarga.... dari penang sy,abang dan sepupu.... dalam kol 1030 dari umah opah....trus g amik ayah di tasek glugor.... so kami akan jumpa dengan sepupu di r n r gurun..... panas terik perjalanan ke alor star.... adik dok bercerita perihal reunion dia kat Lost World Of Tambun yg dia join ari sbtu sblm awal muharram.... smpi di gurun dalam kol 1140.... so kami konvoi ikut abg sy sbb abg yg tahu umah tok su di Langgar.... kereta banyak dalam perjalanan..... smpi di susur alor setar... ada kerja baik pulih...so kereta abg dah x nampak....so kami pun ikut susur alor setar selatan......sebetulnya alor setar utara.... kami ikut kereta sepupu yang lead di depan..... ayah kata dah silap.... so kenala round2 kat pekan alor setar nampknya sebelum smpi ke Langgar..... dalam perjalanan ke alor setar ada tempat nama gajah mati,langgar dan pokok sena...ada sejarah ttg nama2 itu.... 

kami smpi di rumah kenduri dalam kol 1230..... mmg panas sgt.... biasala rumah tepi sawah....ramai org time kami smpi....seme berebut2 cari tmpt utk makan.... tempat terhad.... orang ramai.... kena 'chop" tmpat la.... kami dah la ramai... dengan anak2 buah yg kena double kan kerusi.... makanan mmg sedap....biasalah rewang org kpg....sebelum balik kami seme g jumpa tok su adik kepada arwah aki.... muka toksu saling x tumpah macam arwah aki....terkenang arwah aki..... kalu arwah ada.... mesti arwah aki akan lead the rombongan.... alfatihah utk arwah aki....

pastu kami seme ke Pekan Rabu.... seme x sbr2 nak shopping... kami sekeluargala yg paling byk shopping... beli baju melayu dan smpin  kat abg dan redza.... songkok 6 inci kat ayah...baju raihan kat ayah.... darina cuma nak bola angry bird aje.... pas berhabis shopping....dalam kol 4 kami gerak balik....smpi umah kol 6..trus antar ayah... then trus ke umah kwn di berapit sbbnya sy x g kenduri adikknya semalam.... sy ingat mlm 27hb..rupa2nya 26hb mlm.... ish3..... dah tua...mcm tu la....so smpi aje trus minta maaf byk2 la...tersalah tarikh.....hahaha....

dinner malam tu makan char kueh teow dan sate.... opah belanja..... mmg riuh kat umah.... dengan keletah anak2 buah dan sepupu.... mlm tu....kami bersembang smpi lewat malam... mcm2 cite dibualkan.....
biasalanya itulah agenda kami kalu balik kpg....berchatting.....

esk dah nak balik....... time to zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz....................
lebih sepuluh hari ayah kat kl.... ari jumaat sblm awal muharam kami pun balik kpg.... dalam kol 330 ptg kami gerak balik ke penang....sepanjang jalan hujan.... jem la highway.... smpi di r n r tapah dalam kol 545... ayah nak solat asar... so sy pun g cari tmpt utk kami minum....penuh dengan org....biasala cuti sekolah.....dalam sesak2 nak cari tmpt duduk...hujan turun dengan lebatnya.... kena tunggu hujan reda baru leh gerak semula.... dalam kol 630 kami gerak ... mmg  banyak kenderaan..... so kena berhati2 di jalan raya.... dalam kol 830 smpi d bukit gantang.... nak beli buah2an kat opah.... opah suka makan buah mangga dan kacang rebus.... kami redah dalam hujan.... mmg kepala dah pening ni...sy mmg allergic skit...kalu kena hujan mesti pening kepala..... harap dapat smpi umah opah pun jadilah....janganlah pening....

dalam perjalanan ayah buka cite time dia kecik2.... mmg kesian kat ayah dari kecik dah hidup susah.... selepas arwah tok dan tok wan Md Isa berpisah.... ayah  di jaga oleh nenek kat kpg... selepas 3 tahun.... arwah tok amik ayah tinggal dengan mereka di kl....pastu arwah tok berpindah ke penang semula... arwah tok muda mmg sayangkan ayah.... di sekolah org panggil ayah  dengan nama Muhamad Muda....sehinggala nak buat kad pengenalan...ditukar kepada Ahmad b Mohd Isa.... selepas darjah 6...ayah dah x smbung belajar lagi... ayah keja di kebun cina buat batas... satu batas...20 sen.... dah dapat duit baru boleh g beli baju baru.... sebak sy dengan cite ayah.... umur 16 tahun ayah dah keja di syarikat printing di bukit mertajam..arwah tok wan keja di KTM time tu.... keje tu pun arwah tok wan yg rekemen kat ayah....lepas di bukit mertajam arwah tok wan berpindah ke prai.... so ayah ulang alik naik basikal dari prai ke bukit mertajam untuk kerja.....lama juga ayah kayuh basikal.... ayah x leh apply keje gomen sbb ayah x ada surat beranak.... kalu x ayah dah jadi polis time tu...sbb time tu sesiapa yg ada kelulusan darjah 6 dah leh minta keja polis...so ayah keja di syarikat printing smpi pencen.... dengan duit tu la ayah besarkan kami.... nasib baik arwah mama keja kerajaan....kurangla skit beban ayah.... ayah mmg pandai....leh cakap omputih dan mandarin....

sy pun tnyala ayah mcm mana leh kenal ngan arwah mama.... ayah kata time tu dia ada kawan di pejabat pertanian...so arwah mama tengah praktikal di hosp bukit mertajam.... kawan mama kawan ngan kawan ayah... so mereka berdua yang kenalkan arwah mama dan ayah....lepas  3 bulan berkawan... ayah dan arwah mama pun bertunang.... sebelum2 ni ayah dah kenal ramai org....tapi bila ayah bgtau dia keja kuli...seme pompuan tu trus putus x nak kawan lgi.... ayah masa muda2 mcm Jins Shamsuddin.... ada gmbr ayah dan Tan Sri Jins Shamsuddin time pakcik saya Imuda kawin.... mmg mcm adik beradik....

lepas bertunang 3 bulan ayah dan arwah mama pun kawin.... time tu ayah kat Ipoh dan arwah mama kat Langkawi.... abang lahir kat Langkawi.....anak Kedah.... then arwah mama pun bertukar ke Lunas.... arwah mama kat Lunas dari tahun 1976 hingga pencen....

itulah riwayat ayah dan arwah mama.... semoga ayah akan sentiasa sihat dan dilindungi ALLAH.... dan semoga arwah mama akan tenang di sana....alfatihah utk arwah mama....
Ari sabtu 19 hb ada tournament boling ngan cousin di Metro Kajang.... cousin ajak main ngan team dia sbb x cukup orang...so apa lagi... trus kata ya ..... kol 930 berkumpul di Ampang Bowl, Metro Kajang... mmg ramai sbb anjuran KWSP.... siap ada deko dan pakaian sedondon sbb nie adalah family day unit di KWSP.... meriah dengan kanak2 dan staff yg mmg sporting.... group sy pakai baju color biru dan lane kami mmg hujung sekali... senang skit x la riuh...kalu riuh mmg x dapat bagi 100% fokus....team kami dpt juara kumpulan.... mmg x sangka ....dapatla medal dan hamper.... cousin sy sblm ni slalu dpt tercorot...kali ni trus menang...dia pun x percaya jg.... lagi x percaya dia dapt cabutan bertuah.....multi cooker.... mmg bertuah sungguh dia....

pas acara sy trus balik sbb nak g umah pakcik saya IMUDA kat ampang...sampi umah trus siap2 dan gerak g ampang..... smpi je umah pakcik...hujan turun dengan lebatnya.... basah kuyup kami bertiga.... cantik umah pakcik....makcik suka color putih...so seme deko umah....color putih smpi ke dapur....bertuah makcik sbb penuh gambar dia hasil kerja lukisan pakcik saya...dari depan smpi ke dalam bilik..... pas makan kami sembang2 pasal Maharaja Lawak Mega yang mana pakcik jg salah seorang dari peserta...so jangan lupa undilah ML PIMAI ke 32999....

esokknya.... ada acara yg paling sy tunggu.... nak nonton badai semalam....tiket badai semalam dah lama beli...beli time the secret of nora aritu....mmg nak tgk sgt teater ni sbb ada AA... my feveret aktor....mmg teruja sgt nak g tgk AA secara live.... show kol 315ptg.... otw nak g hujan...so jalan ke ampang jem.... ngam2 smpi di istana budaya kol 315..... show start kol 330ptg..... berdebar2 hati nak tgk AA.... mmg menyentuh perasaan betul skrip badai semalam.... congrats to Erra Fazira kerana berjaya membawa watak MAzni ngan penuh penghayatan...Karim....AA... mmg handsome habisss....... very macho..... mata sy x berkelip tgk AA.... keseluruhannya 5 bintang utk Badai Semalam...mmg terbaek.....

pas habis show ingat ada sesi fotografi bersama pelakon.... hampa dan kecewa sbb sesi fotografi hnya sblh malam sahaja...sbb show habis kol 6...next show kol 8... so sy dpt bergmbr ngan patung AA aje....sedeyyyy nye.....balik umah dgn hati yg hampppaaaa.....




Pas balik dari kpg..... mmg bz ngan keje sbb cuti lamo.... ayah ikut sama sbb nak uruskan hal borang pernikahan adik di putrajaya.... ari selasa kami g jumpa imam di masjid Sultan Mizan utk ayah tandatangan borang wali... jumpa la Ustaz Redza... mmg kelakar la ustaz tu.... senang dibawa berbincang sbbnya ayah nak akad sendiri nikah adik sy...so ustaz tu pun buat lawak.... sebelum ni kakak dia mcm mana?...hahaha sy jawab kakak dia blom kawin....dia balas... ooooo belum termuka hati la ni.....mmg kelakar habis ustaz muda ni....selesai ngan ustaz kami ronda tgk keadaan dalam masjid tu...mmg cantek....nyaman dan tenang di sana....

Kemudian kami makan malam kat umai d lake.... sbb nak bayar dep utk majlis pada 1hb januari nnti....


ramai org kat kafe tu.... makanan kat sana mmg sedap sbb owner kafe tu Datin Jamilah yg sendiri masak masakan yg diorder....mmg lama kami tgu utk menu nasi grg cina,nasi grg seafood,char kueh teow dan ikan 3 rasa....pas makan trus balik dan zzzzzzzzzzzzzzz.....
ari jumaat sblm balik kpg.... sy dan adik g the mines nak survey gajet baru.....sebelum tu dah beli kamera baru kat melaka aritu...kamera ni ala2 DSLR...kena training pakai kamera ni dulu sblm beli DSLR..
so kat mines dapat la beli new hp.... HTC Salsa dan Samsung Galaxy Tab 10.1 baru.... mmg poyo la skit...sbbnye leh main angry bird....hehehe....kat sana terjumpa dengan kawan lama yg selalu kami beli hp nokia dolu2... pas mines upgrade tingkat 3 untuk tmpat ICT... trus x jumpa ngan mamat handsome ni...Vincent... so dia layan kami terbaeek la.... dapt harga murah utk kedua2 gajet tu.... pasni kalu dah nak beli hp HTC,BB dan Samsung Tab murah g la kat booth HTC di tkt 3  mines.....(promote nie)...




emmm......


kita sambung cite kat kpg k....


ari isnin kita org g seberang  jaya kedai perkahwinan yg famous kat penang... A TU Z.. nak cari doorgift kat tetamu... ramai orang  jg...seme bz nak buat persiapan untuk hari bahagia....
pastu kami g makan kat restoran mamak kat seb jaya.... SUBAIDAH....(ank buah panggil kedai tu..kedai nasi kandar mainan) sbb ada tmpat mainan sebelah kedai tu..... emm.... bestnya sambil maian dok suap makan.....

esoknya.... settlekan hal berkaitan pesaka arwah mama di pej tanah kepala...kena isi borang n submit semenya dalam masa 3 bulan...pastu p makan ikan bakar d pekan kepala batas.... yummy mmg menyelerakan....jeng3...ayah belanja kami bertiga....ptg tu kami g ke MPSP nak settlekan pasal hal dewan....dah byr seme payment trus g dewan tu... nak tgk keadaan dalam dewan tu...mmg panjang dewan tu.... so wedding planner kena la lebihkan deko dalam dewan tu...
.
hari rabu kami g kulim plak nak jumpa junior my sister yg buat kedai pengantin.... dah lama x ke kulim...mmg dah byk berubah.... sedih bila lalu depan sek lama.... smpi di kedai tu.... kami pun diskus pasal  tema dan deko yg sesuai untuk wedding malam..... alhamdullilah semenya dapat dipersetujui oleh kedua-dua pihak...so tunggu ye...mlm tu kami g plak ke tempat katering.... area macang bubok.... wow..... katering ni buat utk wedding datin umie aida kat penang aritu.... banyak gmbar ngan artis kat dalam kedai tu.... so dah decide nak buat nasi tomato.... yummy.... ada daging rebus,jelatah.... teringat masakan arwah aki time my aunty kawin dulu2....mmg sedap......dinner dekat kedai western...mmg sedap... leh rekemen ni...

mlm tu jg abg sepupu(dia mmg org kepercayaan keluarga kami-sejak arwan aki meninggal)dialah tmpt kami bertanya hal2 dalam segala benda....(mekaseh abg kie).dia dtg nak tnyakan hal persiapan kenduri.... selepas dengar penerangan kami so dia pun bagi pendapat dan semenya dah selesai.... so kena beli kain baju melayu utk abg kie sebagai tanda terima kasih...            

kali ni.... cuti kat kpg mmg pack... sbb nak settlekan seme benda ..... nak g ronda2 ngan ank buah pun x smpt.....harapan semoga perjalan perkahwinan adik sy akan berjalan lancar.....amin...                                                                                                                                                                                                            
salam aidiladha utk seme....


semoga setiap pengorbanan kita akan dirahmati oleh ALLAH swt...
sambutan ari raya qurban kali ni... mcm biasa2 aje...sbb hanya saya dan adik aje balik kpg...yg laen x balik...pagi tu hujan...suasana agak muram sedikit... selepas solat raya..... saya dan adik g ke kubur arwah mama.... sedekah yasin utk arwah mama.... ...kali ni sy x menangis...cuba kuatkan semangat.... walaupun semasa membaca yasin.... terkenang kenangan bersama arwah mama.... smga mama ditempatkan di syurga ALLAH...

pas dari kubur.... balik umah opah.... dah ada pengubat hati kat depan pintu.... darina dan redza,.....tersenyum2.... tnya makcik dan maksu p mana?

pas makan ketupat, nasi impit, rendang, kuah kacang dan masak hitam kak long.... (sorry kak long x dapat nak tolong sbb ari sabtu baru balik kpg)....  saya dan opah dok dirumah...yang laen g umah tok sedara utk buat korban.... (insya allah tahun depan nak buat korban).... opah dan saya smbang pasal kenduri adik saya yg akan berlangsung dismber ni.... mulai selasa kena settle seme benda..... esk.... santai la... sbb seme gomen cuti....


dalam kol 11 makteh sefamily datg umah opah.... so riuh la skit umah tu.... sbb my cousin...hubby  marstories.blogspot.com mmg pandai buat lawak....sambil dok makan laksa (menu wajib dalam family kami) sambil dok sembang pasal hal2 family dan persiapan wedding adik saya... mmg riuh la umah tu dengan budak2...nasrin,redza dan darina....

lepas zohor makteh dan family pun balik ...sbb my cousin nak balik sg siput pulak pastu....sy dan adik zzzzzz la smpi asar.... anak2 sedara dan merenget dah g tgk wayang... so pas asar saya,adik,ayah dan dua beradik tu ke sunway carnival nak g tgk wayang.... mmg salah timing g sana sbbnya parkir mmg penuh....  kena parkir kat aras 3.... nak g tgk wayang x dapatla sbb ayah x nak g tgk... so ronda aje la sekitar sunway tu... last2 g giant beli barang nak buat spagetti..... hehhe..... otw balik singgah kat drive thru kfc belikan dua beradik tu chicky meal... senyum lebar la darina dan redza....

part 2.... continue nnti ye....

daaaaadaa.....
BOLING .... my faveret game..sejak stop dari main hoki dan netball dari sek menengah.... masuk je keje dan universiti trus terjebak ngan boling ni.... ingat lagi mula dulu nak main takut2 sbb main ngan pakai baju kurung...kelakar kan.... time rehat je g try2 main ngan mber2..... mula2 main score tu ala...kurang dari 100...
time tu ofis sy mmg selalu buat tournament boling...so mmg selalula join... tq to my sifu yg ajar teknik2 balingan yg power....


last 2 week mmg bz ngan tournament boling di opis.... sy dilantik sbg pengurus projek.... so kena la cari mber2 utk tolong sy uruskan pasal hadiah dan sponsor2....1st thing ke buat.... nak cari sponsor...alhamdullilah seme berjalan dengan lancar....byk jg sponsor yg sudi menaja game boling walaupun penyertaan x smpi pun 40 orang...

tiap2 hari kuar cari hadiah nak buat hamper utk cabutan bertuah,high game dan yg tercorot.... hehehe....mekaseh utk adik2 sy yg tolong buatkan hamper..... berhempas pulas mir dan fiza buatkan hamper.... 2 hari balik lewat utk siapkan seme benda sebelum tournament....

last minute ada duit lebih so kami ajk dapatkan baju sorang sehelai.... color merah tau....
for my bis boss n 2nd boss.... dapat baju polo lagi..... ishhh3.... bertuah badan...
utk top 3 pemenang ada hadiah wang tunai dan medal....emmmm.... bestkan...

jeng3..... tahun ni sy hanya dapat tmpt kedua je..sbb dah setahun x praktis..... score pun x la bagus sgt....
yg terkejutnya...seme muka2 baru yg menang.... tahniah utk seme..
my big boss pun happy sbb dapat high game..... bawa pulang hamper tu....
seme orang enjoy sbb seme dapat bawa balik hadiah..... mcm2 ada.... rice cooker,kipas angin,toster,iron,kettle....
my big boss harap tahun depan ada lagi tournament mcm ni lagi.... dia nak jadikan sebagai acara tahunan...apa lagi..... kena training dari skrg la kan.....
selamat boling utk seme...




lately ni mmg bz sesgt ngan keje dan preparing my sis wedding.... tiap2 minggu pas keje ada je benda yg kena settle utk wedding dia.....persiapan dari benda2 asas hingga yg memeningkan kepala....
ye la....ayah kat kampung...kami berdua aje yg kena buat seme benda dari a to z....
wedding kat cni dan resepsi di penang....
checklist punya la banyak nak settle...
kesian kat my sis.... ulang alik dr melaka tiap2 minggu utk urusan persiapannya....
berkat kecekalan dan kematangan kami semenya dpt diruruskan dengan sukses...
so...this week nak g holiday ngan my sis kat melaka le....
tu je tmpt yg senang kan...sbb dia dah pakar kat area melaka tu...
dah lama x makan ikan bakar.... ALAI..... tmpt baru...jeng3...
last g sana bersama-sama arwah mama ngan family last 2 years...
kenangan ngan arwah mama akan ttp mekar di ingatan....

emmmm....

dah lama tak tgk wayang cite hindustan..... tup2 ada cite my faveret hero.....SHAH RUKH KHAN...
judulnya...R ONE....
so...apa lagi jom kita tgk wayang.... sbb cite nie ala2 sains fiksyen.... ada 3D juga....
nnti sy stori mori ye...

daaaadaaa.....

smlm opis sy buat kempen derma darah dan pemeriksaan kesihatan.... dengan kerjasama pusat darah negara dan kajang medical centre....

ini kali ke 6 sy akan derma darah (thks 2 someone who give me support to do this for the 1st time in 2004).. ini sy yg mampu sy buat utk menolong rakyat malaysia yg memerlukan darah..... kerana setitik darah begitu berharga...
time sy g nak register nama....dah ramai staff kat opis yg nak menderma...harap2 kuota 100 org dapat direalisasikan..... so kena g check jenis darah,tekanan darah dan berat.... semua perfect.... cuma berat aje kena kurangkan.... terlebih muatan skit....heheheh

time nak derma darah.... seram sejuk jg... adat la tu..... tgk jarum...pas staff nurse cucuk aje... trus ok.....
lebih kurang dalam 20 minit dan penuh pack 450ml tu.... alhamdulillah.... last g derma darah pada april yg lepas..... so dah 6 bulan.... tahun ni sy pecah rekod sbb derma darah 2 kali.... insya allah tahun depan kalau ada lagi... sy akan terus menderma...(harap2 tak kena time bendera merah) hehehe....

sesiapa yg ada niat nak derma darah tu.... segerakan niat anda.... kerana ini sahaja yg boleh kita buat utk menyelamatkan nyawa seseorang terutama yg kita sayang...( segala kebaikan aku sedekah kan kepada arwah mama)......

tajuk mmg gempak.... mmg gempak pun... jalan cerita dan pelakon-pelakonnya.... tambahan pulak dari produksi yg mmg hebat..... congrats tu datin tiara dan team http://enfiniti.com.my menghasilkan sebuah karya yg bertaraf dunia....


setelah berjaya dengan puteri gunung ledang dan p ramlee the musical... sekali lagi datin tiara dan team produksi berjaya menjadi perintis teater musical bertaraf dunia....  mmg layak datin tiara digelar ratu dalam teater....


segala usaha selama 3 bulan berlatih non stop dari pagi hingga lewat malam membuahkan hasil yg mmg mantop...(dalam the marking of....) yg disiarkan di astro prima....


sy mmg x pernah melepaskan peluang utk menonton hasil kerja dan idea datin T ini.... karyanya sebuah hasil yg sungguh intelligence...

Muzikal Nora ini ditunjangi pelakon ternama Broadway, Ryan Silverman sebagai Agent Roger yang sangat menerusi pementasan The Phantom of the Opera, Mamma Mia dan West Side Story.

Turut mengambil bahagian dalam pementasan ini adalah pengacara nombor satu negara, Aznil Haji Nawawi (Mr J), Adibah Noor (Khatijah) dan Tony Eusoff (Farouk)

Tidak ketinggalan pelakon utamanya  Datin Tiara Jacquelina yang bakal membawa watak utama sebagai Nora, primadona seni pentas yang berubah menjadi agen perisik bagi menyelamatkan nyawa ribuan wanita yang terperangkap dalam satu sindiket penyeludupan manusia.

Teater muzikal diarahkan oleh Steven Dexter ini mengisahkan kehidupan seorang primadona bernama Nora yang telah jatuh cinta dengan seorang perisik antarabangsa yang membantunya daripada terus bergelar primadona pentas kepada perisik upahan.

Skrip muzikal yang sarat dengan kisah pengembaraan, cinta, komedi, air mata, drama dan keyakinan ini telah ditulis oleh penulis skrip/pengarah berkaliber, Mamat Khalid disertai Raymond Miranda, Elliot Davis dan Onn San.

so...apa tunggu la....jom beramai-ramai kita serbu Istana Budaya...
pendengar setia HOTFM leh memenangi wang tunai sehingga RM60k mulai 12 September ini, dengan Beraya Bersama Wak AG dan Usop. Yahuuu!!! Banyak tuh duit raya!....

cara nya mudah aje...

Penyertaan:

Dengarkan Hot FM setiap hari dan nantikan isyarat memanggil atau isyarat SMS Beraya Bersama Wak AG dan Usop yang bakal diumumkan oleh penyampai.
 
Isyarat SMS          Taip BERAYA dan hantarkan ke 33399
Isyarat memanggil          Terus mendail dan jadilah pemanggil yang ke-5

  • Dengar Hot FM dan tunggu isyarat memanggil / isyarat SMS.
  • Kenali dan teka tajuk lagu raya yang dinyanyikan oleh gandingan Wak AG dan Usop di dalam slanga Jawa dan dialek Perak.
  • Pendengar yang berjaya meneka tajuk lagu raya dengan tepat akan membawa pulang wang tunai bernilai RM500.
  • Jika tekaan yang diberikan kurang tepat, wang tunai akan dibawa ke peluang yang seterusnya. Pendengar yang tidak berjaya meneka akan menerima barangan eksklusif dari Hot FM.
Dapatkan Berita Harian setiap hari untuk jawapan lagu-lagu raya yang mungkin ke udara.
Beraya Bersama Wak AG dan Usop dibawakan oleh Berita Harian.


apa tunggu lagi.... daftar segera...layari .... http://www.hotfm.com.my.... lebih  bakor dari biasa....



smlam ptg sy g umah yg sy beli 2 tahun lepas...
dah 6 bulan amik kunci tp x buat apa2 lagi... sbb bz ngan kerja dan arwah mama.... x smpt arwah mama dok umah tu...tp dia dah p tgk umah contoh aritu....
so smlm g la sbb nak kunci mangga sbb last week adik pergi sana dia kata ada org dok parkir kat umah....  x syok jg sbb diaorg parkir sesuka ati aje....
masya allah... rumput dah panjang..... kena upah org ratakan ni...pastu ada kayu2 kat dalam umah.... mesti mat2 indon ni letak kat dalam umah sbb umah sebelah tgh buat renovation....
pas check dalam umah dan luar...sy pun g ronda2 kat kwsn umah...mmg byk rumah tengah dibina....
ternampakla iklan promosi kabinet dapur..... RM 4k.. utk glass 3G dan hood... trus sy col nak tanya pasal tu...emmm..kedainya kat Balakong... so next week la nak g tgk..
pastu ada showroom utk renovate umah... g smbg2 ngan mat indon tu.... tanya pasal nak pasang grill,tinted,plaster siling... kira pun kira ...total seme dalam RM 4k..



ekonomi skrg ni seme benda dah mahalkan.... entahla..kalu x renovate nnti susah pulak kalu my sis nak tinggal kt  sana...emmm...kena bincang dengan my sis n her fiance...

Tahniah utk Dato CT dgn pelancaran album inggeris pertama setelah 16 tahun penglibatan dalam dunia seni tanahair...
pelancaran album ini telah diadakan di pusat beli-belah mewah, StarHill, Galllery semalam....


Album terbitan What's Up Entertaiment yang dimiliki anak tiri Dato` Siti, Adib Khalid itu cukup istimewa kerana turut menyaksikan kolaborasi bersama superstar antarabangsa Sean Kingston.


All Your Love telah berada dipasaran sejak 24 September lalu di bawah label syarikat rakaman Warner Music Malaysia.


Antara lagu-lagu yang dimuatkan dalam album ini adalah All Your Love, Nobody Else, Tonight, All Over Again, I’ll Wait Forever, Falling In Love, I Cry Out, Fight for Love, Stand Up & Remember You duet bersama Sean Kingston.


Kepada seme peminat2 dato ct.....jangan lupa dapatkan segera album ini....


p/s... i'll grab it today....
taraaa.....

nielah bday gift dari my luvly sister ....http://singkoliang.blogspot.com/
emmm..... cute n very touching ayatnya......
simple but nice...tq to http://madebylisha.blogspot.com/
smga kasih syg antara kita akan terus berkekalan smpi akhir hayat...

mekaseh acamaria......


Dalam kemeriahan umat islam menyambut syawal.... TV3 mengajikan drama-drama terbaru seperti  Cinta Elysa dan Jiwa Lara, mulai minggu lepas, slot Samarinda TV3 dari Selasa hingga Khamis, jam 10.30 malam menayangkan drama Jiwa Lara yang mengisahkan persengketaan cinta lakonan hebat barisan pelakon ternama seperti Aaron Aziz, Fauzi Nawawi dan Neelofa.
Kisah cinta tiga segi antara Zaman, lakonan Aaron, Jiwa (Fauzi) dan Lara (Neelofa)... turut membintangi Faezah Elai...
Jiwa Lara adalah persengketaan dan dendam antara Zaman, Jiwa dan Lara dari tahun 80-an hingga kini yang tidak berkesudahan.

Mengisahkan ..... Zaman, seorang penjenayah yang berjaya melepaskan diri daripada kepungan polis menyembunyikan diri selepas dilanggar kereta yang dipandu Baha. Zaman pandai menyambar setiap peluang. Dia merancang strategi untuk memanipulasikan kebaikan Fakir yang mengusahakan ladang getah. Zaman bukan saja mendapat tempat berteduh malah ditawarkan bekerja di ladang itu.
Bagaimanapun, Jiwa yang turut bekerja di ladang itu menganggap Zaman sebagai pesaingnya dan mencurigai keperibadian lelaki itu. Jiwa mencintai Lara dan hubungan mereka akhirnya retak apabila Lara terjerat dengan kata-kata manis Zaman.
Lara akhirnya terlanjur dengan Zaman tetapi cintanya tetap masih teguh menjadi milik Jiwa. Suatu hari, Marini yang juga anak gadis tunggal Fakir pulang dari luar negara. Zaman mula menyisihkan Lara yang hanya seorang penjual bunga demi mengahwini Marini.
Apakah berlaku seterusnya?


Saksikanla lakonan hebat AA, Fauzi Nawawi, Neelofa dan Faezah Elai....

kita smbg cite ye....

1st day bersahur di kpg tnpa kak long n arwah mama....mmg terasa sgt bila arwah mama x ada.... cian ayah x ada org teman bersembang kala sunyi....

esk pagi.... tgh dok sedap tidoq... abang bgtau darina leh kuar hosp... alhamdulillah.... ingat kami akan beraya kat hosp... memandangkan keadaan yg x stabil....doktor kata sel darahnya semakin mengecil.... so doktor akan buat kajian kenapa leh jadi mcm tu....

dalam kul 11pagi...diaorg smpi di rumah.... letih dan lesu  tgk darina... byk ubt yg doktor bg... lelah,antibiotik,batuk,demam.... menangis2 la dia kalu nak makan ubt....  doa smga dia akan cepat smbuh.... amin...

arini berbuka dengan menu kegemaran...murtabak...mmg terbaek murtabak kat kampung...kulit nipis...tapi isi tebal...murah plak tu..rm 2 aje....

mlm ni pakcik dari shah alam smpi.... esk pagi maksu dari perak akan smpi jg.... bertambh riuh la umah opah....
ari ahad sy,ayah dan adik g shopping kat sunway carnival,seb jaya... nak beli seluar kat ayah...baju sy dan beli aritu...cuma seluar aje x leh nak beli.... x tahu saiz... so kami bertiga mencari apa yg ayah berkenan...so dpatla dua seluar... harap2 ayah suka la ye... kat sunway tu ada promosi merdeka raya... so setiap pembelian rm200 dapat amik gmbr kat lobi sunway. ada keretapi(trademark butterworth)mmg cantek deko utk merdeka raya kali ni.ramai org yg amik gmbr kat situ ....pastu trus ke umah ayah... nak kemas2 dan antar kueh raya.... smpi aje... ayah trus amik penyapu sbb banyak habuk.... kami pun kemas bilik arwah mama... sayu aje tgk pakaian mama.... pas kemas trus zzzzzz smpi kul 4... ujan lebat plak... kul 6 lebih kami gerak ke pasar ramadhan.... beli popiah,satay,tepung talam dan pulut durian.... walla....

ari isnin.... sy,adik,sepupu dan maksu g shopping kat sunway carnival,seb jaya nak beli set cawan baru kat umah opah...
kami gerak dalam kul 1030...x la ramai lagi... nak tgu byr plak beratur panjang... seme stff melayu dah cuti yg tinggal staff cina aje..pastu ramai pulak yg membeli... mmg letih menunggu turn sbb x ada org nak bungkus cawan...rumitla skit...
pastu maksu nak beli seluar dan baju kat sepupu...so kami la jadi jururunding kat dia...dapatla jeans dan 3 baju...  sebelum tu maksu beli handphone baru sbb handphone sepupu dan rosak... so kami singgah kat kedai nokia .... mmg murah kedai tu...(promote tu).....jeng3

smpi ja kat umah opah...dah ramai sbb pakcik dari cheras smpi pagi td...sbb mmg riuh la kat dapur.... makcik dan kaklong dok masak rendang,gulai daging dan kuah kacang.... ketupat aje x buat ...tempah aje... senang cito...

kit smbg nnti ye... byk la story mory ni.....tata....















hari jumaat last sy keje... so pagi2 lagi settle kan keje sbb nak amik half day aritu.... mmg plan nak balik kpg mlm lepas berbuka...tapi pas abang col bgtau darina admitted sbb demam panas... kami decide nak balik kpg ptg jumaat....
so dalam thari tu sy dan kawan, mimi rohayu pun bersalam2 dgn kekawang kat opis.... itu mmg dah jadi tradisi sblm balik raya... akan minta maaf kat semua kekawang kat opis.....
pas balik umah.... sementara nak tgu my sis balik dari melaka...sy pun siap2kan barang2 yg hendak dibawa balik... takut2 nnti ada yg tertinggal....
dalam kol 5 kami bergerak balik.... pas kuar tol putrajaya....jem giler..sbb ada aksiden dkt bandar saujana putra... panjang la juga kete... pas putra height dah ok.... tp pas shah alam...kete dah byk ... so sy trus ikut highway guthrie.... wpun byk tol...tp xla jem.... dalam perjalanan maksu dari sungkai col...tnya nak singgah umah ? my sis pun bgtau kalu jem kami akan singgah...kalu x kami trus balik png....
smpi area sungkai.... x jem....do kami truskan perjalanan.... kami berbuka dalam kete aje....nasib baik sblm balik tadi singgah pasar ramadhan kat umah... beli juadah berbuka... ...dalam perjalanan..jem jg la area gua tempurung, sg perak....
smpi kat tol juru dalam kul 9.30 mlm...kami trus g hosp sbb nak tgk darina kat hosp bm... smpi seberang jaya...hujan lebat... col ayah bgtau nak singgah hosp bm then baru balik umah...
smpi hosp mmg hujan lebat....kami trus ke wad kanak2.... cian tgk darina...menangis nak balik.... makan x lalu.... dok minum air masak aje.... laen tgk dia....
pas tgk darina..kami trus balik... smpi aje kat umah opah... kami disambut oleh redza... laaa.... dia pun kurus sbb demam dan x lalu makan.... disebabkan penat driving pas makan kami pun trus zzzzzzz.... esk pagi nak bgun sahur......
pas beronok2 di kpg... ari rabu kena mula keje.... mmg malas aje nak g opis...sbb lama sgt cuti....
naik keje aje.... menimbun2 la keje...adoiii....ponatnye.... ari kamis ke g melaka ada KIK.... so kena settlekan keje yg menimbun tu....  ari jumaat mula puasa 6..... ari sabtu ingat nak datang buat ot kat opis...tp memandangkan umah macam tongkang pecah dgn baju yg x dilipat...so kenala settle keje umah... ptg ada app facial di the curve.... mgu ni adik sy x ada...sunyila skit.... ari ahad ada jemputan dari makcik utk dtg umah...dia buat laksa nyonya...
smpi sana dok smbang pasal perihal open house kat umah ayah di kpg tmph hari... penat tu x habis lagi...tpi syok sbb ramai yg datang.... semuanya kawan2 adik n abang... tgk ayah happy sbb kami semua tido disana.... mekaseh kat kak long sbb bersusah payah masak walaupun darina x sihat raya aritu.... masuk hosp 3 hari...sbb demam panas...  alhamdulilah seme dah ok.... insya allah kami akan buat open houz lagi tahun depan....menu lain plak la ye... last year x buat sbb arwah mama sakit..tahun sebelum tu... buat tomyam ngan arwah mama....
pas habis sembang.... makcik hidangkan laksa dan ketupat.... penuh perut saya walaupun x makan banyak...  kul 530 kami gerak di cheras.... nak tahu x ..anak makcik yg kecik tu ..muhaimin nazran...mmg rapat ngan sy... dia x nak ikut naik kete ngan mak dia... dia nak naik kete ngan saya...so dia temankan sy drive smpi cheras... baik betul nazran... x menangis langsung.... 
smpi cheras dalam kul 630.... makcik hidang lemang... pas magrib kami semua makan bihun sup daging...
dalam kul 10 gerak balik.... sampi kat bdr tasik selatan....jem giler....ada aksiden depan terminal bas bandar tasik selatan.... aksiden langgar belakang....  ada  4 buah.... ni sbbnye seme balik dr open houz la tu...smpi umah dah kul 1130...
esk ada jamuan raya kat opis...  tgu ceritera tu plak ye... babbai.....
salam seme...

pas seminggu berhari raya kat kpg... ahad lepas saya dan adik pun kena la balik kl sbb ari isnin dia dah keje...
kami gerak dari kpg dalam kul 745... then smpi di umah makcik di perak dalam kul 1030 pg...alhamdullillah... jalan x jem... takut jg kalu jem... masak la...hehhee
smpi umah makcik trus g pasar lambak sbb nak cari penyapu lidi.... cari punya cari... x jumpa... last2 beli baju kaftan kat sana....murahnye...batik tganu... harganye rm20... next time leh la g sana lagi...
dalam kul 1230 kami gerak balik kl....dalam perjalanan dok cite pasal sale kat padini kat queenbay,penang aritu... mmg sale gile2.... seme bershopping la... shirt harga rm14.. sweater 2 helai rm99... mmg borong sakanla saya,adik,kak ipar dan sepupu... so kami decide nak g the curve damansara nak g tgk lg kalu2 ada sale lgi...
so dalam kul 2 smpi sana...trus g the curve.... sampai sana... trus ke padini concept...emmm...hampenye...sbb sale nya x la byk mcm kat penang aritu...
so kami pun ronda2 la  kat situ... g makan ais krim kat fruti tutti... sedapnye.... survey perkakas umah kat living quarters... n g habib.... harga emas dah naik.... 
dalam kul 400 kami gerak balik.... smpi umah dalam kul 5... then trus lepak...penat.... then trus zzzzzzzzzzzzzzz....

kepada seme... saya ucapkan salam aidilfitri.... semoga lebaran ini memberi seribu keberkatan kepada semua...raikan dan semarakkan dengan menziarah sanak saudara dan sahabat handai yang jauh dan dekat...semoga silaturrahim antara kita akan berkekalan....

maaf zahir batin...
salam nuzul al-quran utk seme....

sempena hari yg penuh barakah ini.... Puspanita opis telah menganjurkan ceramah agama bertajuk WANITA DAN KITABULLAH....ceramah tu disampaikan oleh USTAZAH AZNI ABU MANSOR AL-HAFIZAH....
mmg terkesan ceramah tu..... dengan alunan surah dari ustazah...sungguh lunak dan sedap didengar...
antara intipati ceramah tersebut....

bagaimana kita boleh jadi ahli vvip Allah swt...

senang sahaja..... belajarlah membaca alquran dan mengajarlah....
kerana alquran adalah mukjizat yg paling berharga dari allah...
ada pendapat menyatakan bahawa takut nak tambah dosa...
kerana kalau kita membaca alquran salah...kita akan berdosa....
namun begitu...kalu kita x berusaha utk belajar...nescaya kita akan peroleh 2 kali ganjaran seperti Jibrail...
yang penting kita perlu belajar....(dari tok-tok) ayat saloma kepada P.Ramlee dalam filem Ahmad Albab....

ada satu kisah ttg BILAL BIN RABBAH.... walaupun dia x boleh menyebut "shim" dalam azannya... namun Allah SWT tetap menerimanya , dan satu kaki Bilal adalah di syurga.....pernah sekali Bilal tidak mengazankan solat Subuh....Jibrail turun dari langit bertanyakan Rasullulah kenapa x ada azan dan solat?kerana Allah tidak mendengar suara Bilal.... kata Rasullulah mereka sudah azan dan solat berjemaah.... sungguh istimewa Bilal di sisi Allah SWT....

oleh itu,kita sebagai manusia dan khalifah patut bersyukur kerana Allah telah menurunkan Al Quran kepada manusia....(bukit dan laut pun x sanggup menerima kelebihan alquran) kerana itu adalah tanda kebesaran Allah..

tips dari ustazah...

**bacalah yasin selepas solat subuh... insya allah apa yg dihajati akan termakbul...

**kepada  anak-anak yg akan menduduki peperiksaan.... para ibubapa boleh membaca surah yasin selepas suboh selama 40 hari berturut-turut...insya allah mereka akan beroleh kejayaan...

mulai dari hari ini sama2 lah kita membaca alquran.... kerana setiap pahala akan diberi kepada kita utk setiap patah perkataan yg kita baca....

sebuah kisah dari ustazah... ada seorang teman yg sama-sama belajar meghafal alquran dengan ustzah.... telah kehilangan matanya pada usia 17 tahun akibat brain tumor.... pada mulanya dia amat sedih akan kehilangan anugerah paling berharga.... namun selepas 7 tahun belajar.... alhamdullilah dia berjaya menghafal 30 juzuk alquran... dan dia berkata kepada ustazah.... walaupun Allah swt telah mengambil kedua-dua matanya.... namun Allah SWT telah memberi keindahan 30 juzuk alquran kepadanya...jika tidak mungkin dia tidak akan menghayati alquran.....

namun begitu.... teman ustazah ini telah kembali kerahmtullah dengan hafazan 30 juzuk alquran.... alfatihah utk teman ustazah..

semoga segala kisah-kisah ini akan mendorong kita lebih dekatkan diri utk menghayati alquran dan membacanya....


salam seme....

mekaseh kepada seme yg mendoakan akan kesejahteraan saya,kebahagiaan sy,kecemerlangan saya didunia dan diakhirat sempena hari lahir saya....semoga doa kalian seme akan diperkenankan olehNYA...
Tiada kata boleh saya zahirkan kepada seme yg masih mengingati hari lahir saya.... namun jauh disudut hati saya,ada rasa pilu kerna inilah tahun pertama saya menymbut hari lahir tanpa ucapan dari seorang IBU....
namun saya tahu doa arwah mama akan sentiasa mengiringi saya...semoga saya akan berjumpa mama di syurga...amin...

Insya allah....saya akan sentiasa jd insan yg terbaek didunia dan diakhirat.....sentiasa bermunasabah diri dan redha akan ketentuanNYA....

*** kita insan yg lemah....hanya mampu berserah.....

horey2...

smlm PM umumkan ada setengah bulan bonus utk kakitangan awam....
semua kakitangan kerajaan senyum lebar la gi keje arini.....sbb akan dapat bonus dalam pertengahan bulan ni.... alhamdulillah....

mulai esk (sempena hari lahir saya)hehehe.. 10-14hb Ogos...ada jualan hari raya kat sebelah  opis.... mmg akan meriah la...sbb seme kakitangan kerajaan akan bershopping nak menyambut lebaran yg bakal tiba nanti.(majoriti wanita)..

jualan hari raya tu anjuran KPDNKK...ini masuk tahun ke2... mcm2 barangan dijual...majoriti harga borong...such as..Ducth Lady,Nestle,Julie,etc.... dari makanan,pakaian dan sampailah kelengkapan rumah...macam2 ada...

so kepada warga Putrajaya...datanglah beramai-ramai.....

Berbelanjalah secara berhemah....


salam ramadhan utk seme.....

setiap dari kita diwajibkan berpuasadi bulan ramadhan kerana banyak kelebihan dan ganjaran dalam bulan ramadhan ini....
Sesungguhnya Allah Subhanahu wa Ta’ala mengkhususkan bulan Ramadhan dari bulan-bulan yang lainnya. Diantarakeutamaan Ramadhan antara lain:

(1). Bau mulut orang yang berpuasa, lebih harum di sisi Allah, daripada minyak wangi kasturi.
(2). Para malaikat senantiasa mendoakan ampunan bagi orang yang berpuasa sampai dia berbuka puasa.
(3). Dibukanya pintu-pintu syurga dan ditutupnya pintu-pintu neraka.
(4). Terdapat Lailatul Qadar, yaitu suatu malam yang lebih baik dari pada seribu bulan
(5). Terdapat ampunan bagi orang yang berpuasa
(6). Diikatnya syaitan

antara amalan-amalan yang dikhususkan dalam bulan ramadhan-


1). SOLAT TARAWIH

Rasulullah Salallahu alaihi wa sallam bersabda :

”Ertinya : Barang siapa yang mendirikan Qiyamu Ramadhan dengan penuh keimanan dan berharap pahala Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” ( Hadits Riwayat Imam Bukhori dan Imam Muslim)

2). BERSEDEKAH

Rasulullah Salallahu Alaihi Wasalam adalah orang yang paling dermawan, dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadhan. Nabi Muhammad Shalallahu alaihi wa sallam bersabda:

”Ertiya : Seutama-utama sedekah adalah sedekah di bulan Ramadhan” (Hadits Riwayat Tirmidzi).

3)MEMBACA AL-QUR’AN AL-KARIM, MEMPELAJARI TAFSIRNYA DAN MEMAHAMINYA

4) MENCARI LAILATUL QADAR

Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

”Ertinya : Sesungguhnya kami Telah menurunkannya (Al Quran) pada Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit
fajar” (Al-Qodr: 1-5)

5). MEMPERBANYAK ZIKIR, DO’A DAN ISTIGHFAR


** semoga kita semua akan mendapat hidayah atas apa yang kita amalkan dalam bulan yang mulia ini...sesungguhnya kita sebagai umat hanya perlu melaksanakan apa yang disuruh dan jauhi perkara-perkara yang dilarang.... waktu kita semakin singkat dalam yang akhir zaman ini.... umat Muhammad SAW hanya akan hidup antara umur 60-70 tahun sahaja.... tak seperti umat Nabi Adam dan yang lain2.. oleh itu kita haruslah carilah rezeki untuk kita hidup seribu tahun lagi, dan beribadatlah kita seolah-olah anda mati keesokan hari".
 

Salam seme....

Artikel dari Berita Harian bertarikh 4/4/2011...

Kakitangan awam perlu terap elemen 'Strategi Laut Biru': Najib

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak mahukan setiap anggota pentadbiran awam menerapkan empat elemen penting yang terkandung dalam "Strategi Lautan Biru" dalam pengurusan tugas mereka.

Perdana Menteri berkata, empat elemen tersebut ialah "mengurang", "menghapus", "mewujud" dan "menambah peluang".
Beliau berkata, dengan menerapkan elemen tersebut, pencapaian dan keberhasilan sektor pentadbiran awam akan terus meningkat.
"Jadi dengan cara pendekatan seperti ini, saya percaya kita akan dapat melihat pendekatan kerajaan ini bukanlah melalui aspek agenda utama sahaja.
"Tetapi kita gunakan apa sahaja pendekatan kelengkapan pengurusan...pemikiran yang lebih kreatif supaya pencapaian dan keberhasilan kita dapat ditingkatkan," katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di sini, hari ini.

Semlam sy menghadiri satu kursus bertajuk Pemikiran Inovasi melalui Pendekatan  Blue Ocean Strategy.. mmg mula2 mcm blur aje.... ape tu Blue Ocean???? ...sebelum ni time buat KIK dulu.. ada diperkatakan ttg Blue Ocean... tp x faham sgt....tapi pas g kursus tu... dah clear skit apa yg blur aritu.... alhamdullilah.... mekaseh kat penceramah dari INTAN..DR ONG.... walaupun kursus tu hanya satu hari aje....tp ada ilmu jg yg sy dpt.... so pasni kalu ada sesiapa yg tnya...leh sy explain jg...ada kaitan jg ngan KIK.... cuma bezanya pendekatan utk selesaikan masalah aje berbeza... kalau dalam KIK guna Ishikawa utk selesaikan masalah...tp Blue Ocean gunakan Strategi Kanvas dan 4 prinsip iaitu.... Eliminate,Reduce,Raise dan Create..  sebagi contoh AIRASIA,OLDTOWN WHITE COFFEE... adalah contoh blue ocean...dimana mereka menggunakan pendekatan berubah menjadi lebih baik... dari pendekatan yg berlainan persepsi....



*** Dari Anas r.a: Rasulullah s.a.w bersabda: “Tuntutlah ilmu walaupun ke negeri
China, kerana menuntut ilmu itu wajib ke atas setiap orang ...
salam ramadhan utk seme....

hari ni seme umat islam didunia berpuasa.... smga ramadhan kali ini akan memberi kita keberkatan didunia dan di akhirat...


banyakkan amalan agar ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya.....
semalam sebelum solat tarawikh di surau dekat umah.... ada tazkirah....
ada 3 golongan yang hilang hijab di bulan ramadhan adalah:-

1) yang mempercayai kepada tangkal,mengamalkan amalan syirik.
2) orang yang tidak meminta ampun dari kedua ibubapa.
3) orang yang memutuskan hubungan silaturrahim.

diharap kita seme bukanlah dikalangan mereka....sekiranya ada mohon ampun dan maaf sesama kita dan berubahlah agar ramadhan ini adalah ramadhan alkareem.....




salam seme....


last friday.... sy attend perhimpunan bulanan kat opis....tiap2 bulan ada perhimpunan bulanan yang dihoskan oleh setiap seksyen....bulan ni...seksyen teknologi maklumat jd hos....mmg gempak la presentation power point...terbaek....


yang menarik perhatian sy adalah amanat Dato... selalunya Dato akan bercakap ttg buku yang dia baca....
then kali ni... Dato menghuraikan ttg sebuah buku bertajuk "the magic of thinking B I G" oleh David J.Schwartz....


individu yang berjaya x semestinya memiliki ijazah atau pendidikan tinggi... yang penting adalah bagaimana seseorang itu berfikir diluar kotak... mean berfikiran luas dan besar.....


sebagai contoh:-


Tan Sri Nasimuddin-NAZA Motor.... hanya memiliki SPM...tetapi beliau seorang yg berjaya dan menjadi usahawan berjaya.... dengan berfikir secara besar dan luas....


Syed Mokhtar Al Bukhary- juga hanya memiliki SPM.... beliau mohon lesen perdagangan beras daripada Lembaga Padi Negara yang kini dikenali sebagai Bernas untuk mengeluarkan beras.... dan sekarang beliau memiliki sepenuhnya BERNAS...


Lim Goh Tong.... yang hanya tahu bebahasa Hokkien, Bahasa Melayu yg serba kekurangan serta tak tahu berbahasa Inggeris boleh menjadi seorang yang kaya raya.... Beliau  berfikiran di luar kotak dengan membuka tempat peranginan di atas bukit... tidak x sesiapa yang terlintas berfikiran seperti beliau....nah...kini beliau menjadi jutawan....


Bill Gates....beliau juga tidak berjaya dalam peperiksaan di universiti...namun dengan kepandaian beliau...telah menakluki dunia dengan Microsoft....

Kesimpulannya..... untuk berkaya kita hanya perlu berusaha dan berfikiran positif dan luas.... memiliki pendidikan tinggi adalah satu bonus....namun dengan usaha, semua yang mustahil boleh berlaku.... jadikan mereka2 ini sebagai contoh untuk kita terus berjaya dalam hidup...

"Tiada siapa yang dapat 'MENGUBAH HIDUP' kita ini kecuali diri kita sendiri